Жена в “София квартет”?

Жена в “София квартет”?

02.07.2022 news

Тя е на 31, възпитаничка на Виенската консерватория, помощник-водач на втори цигулки в Софийската филхармония. И е първата жена, която влиза в състава на квартета с над 40-годишна история. Кристина Хинова застава на мястото на досегашния примариус на състава Стоимен Пеев.

През годините членове на “София квартет” са били проф. Ангел Станков, Васил Вълчев, Джефри

Дийн, доц. Николай Гагов, проф. Нанко Димитров, Николай Беспалов и др.

В момента квартетът събира едно от най-добрите музиканти в страната. Йордан Димитров (втора цигулка в квартета) е концертмайстор на Софийски солисти. Любомир Ников (виолончело) е концертмайстор на Софийска филхармония, а за доайена на състава Валентин Геров, няма да е пресилено, ако кажем, че е първата виола на България, водач на виолите в оркестъра “СИФ 309” за записи на филмова музика.

“София квартет” активно подготвя новия си сезон, а първият концерт, на който кани любителите на камерната музика е на 10 юли от 18:30 ч., на открито, в атриума на Националната галерия Квадрат 500. В програмата ще прозвучат изпълнения на Струнен квартет № 12 и № 13 от Моцарт и още: валсове от Щраус – баща и син, танга и евъргрийни (Карлос Гардел, Астор Пиацола и др.)

Билети на касата на зала България и онлайн на https://www.eventim.bg/…/strunen-kvartet…/performance.html

Facebookrssyoutube

Facebookmail

About the author

Sofia Quartet: