„София Квартет“

ИСТОРИЯ

„София квартет“ е институция“, споделя директорът на Софийската филхармония, в чийто състав е квартетът. Първоначално квартетът е създаден като радио-квартет към Българското национално радио. През годините в състава му са били: Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и др. „София квартет“ е на световно ниво, което се потвърждава от многобройните участия в чужбина, както и от дискографията на състава, издавана и извън граница. Името „София квартет“ е символ на качество. Към настоящия момент квартетът се обновява, привличайки най-добрите инструменталисти в България. Стоимен Пеев, Йордан Димитров и Любомир Ников са новите лица в квартета. Известният виолист Валентин Геров е доайенът в състава.

„София квартет“ се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците. Неговите цикли: „Виенска класика“, „Обичате ли Брамс?“, „Към Новия свят“, „Руска и френска музика“, „Квартетите на Бетовен“ добиха широка популярност и квартетът е канен на редица престижни музикални форуми като Новогодишния музикален фестивал НДК, Международен фестивал на камерната музика – Пловдив, Софийски музикални седмици и много други.

По-голямата част от произведенията в неговия репертоар са показвани по Националната телевизия и записвани от БНР. Квартетът е осъществил световни премиери на произведения на Михаил Пеков, Димитрис Темелис и Тацуя Коумадзаки.

Задграничната концертна дейност на състава обхваща Европа, Азия, като нееднократни са концертите в Гърция, Македония, Сърбия, Черна гора, Австрия, Франция, Чехия и Япония.

На 15 януари 2007 „София квартет“ бе поканен да открие камерния фестивал в прочутата зала „Мегарон мюзикс“ в Солун с произведения на М. Пеков, Д. Темелис, Л.ван Бетовен, след което записа втори диск с произведения на Димитрис Темелис.

На 14 и 15 ноември 2007 „София квартет“ изнася с голям успех два концерта в Страсбург – в Съвета на Европа и в Катедралата на Страсбург.

През 2008 квартетът свири в реномирания „Йозеф Хайдн Институт“ във Виена и прави промоция на компактдиск с трите квартета на М. Пеков с концерти във Виена и Прага.

През септември 2009 обира овациите на публиката в Япония, а през 2011 – в Черна гора.

През октомври 2012 гостува с концерт в Скопие. Музикантите се завръщат от участието в „Есенни музикални празници“ с почетно отличие „Диплом за високи постижения в представянето на българското изкуство“.

На 4 ноември 2013 гостуват на „Дните на София в Москва“, в Русия.

През октомври 2011 квартетът получава годишната награда „Български будители“ на Фондация „Млади български таланти“.

Голямо признание за интензивната концертна дейност и високи изпълнителски постижения на „София квартет“ е най-високото музикално отличие у нас – „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 г.

„София квартет“ има програма с реализирани концерти с известни гост-изпълнители, сред които: джаз певецът Васил Петров, пианистите Божидар Ноев и Виктор Чучков, и мн. др.

През 2011 съставът реализира проекта „Под небето София квартет“. Всеки уикенд в продължение на месец и половина, квартетът изнасяше различна програма пред Народния театър в столицата. Проектът целеше да покаже на широката публика красотата на класическата музика и да намали дистанцията между нея и хората, като я изкара навън, на открито, достъпна за всички.

През 2017 г. „София квартет“ е отличен с Националната награда „Златен квартет“ на името на „акад. Марин Големинов“. През 2018 г. съставът получава „Златно перо“ за цялостен принос в развитието на културата в България.

През 2019 г. Съюзът на музикалните и танцови дейци връчва на виолиста и доайен на състава Валентин Геров „Златна лира“. Същата година, на официална церемония в Квадрат 500, министърът на културата награждава Геров с държавното отличие „Златен век“ за големи заслуги в областта на културата.

В края на 2017 г. квартетът осъществи първото издание от проекта „Концерти с дрескод“ с гост джаз легендата Васил Петров. Събитието реализира изключителен успех, като превърна строгата концертна зала в място за изискани забавления, предлагайки на публиката едно ново изживяване: изключителна музика, танци и вино! Аудиторията е предизвикана да облече официално облекло, за да се потопи изцяло в атмосферата. Гостите на „Концерти с дрескод“ не са просто зрители и слушатели на евъргрийни, танга и класика, а участници в спектакъла.

Абонирайте се за новините на „София Квартет“

[contact-form-7 id=“119″]