„Концерти с дрескод за деца: ДИГИТАЛНО“ 3

„Концерти с дрескод за деца: ДИГИТАЛНО“ 3

„София квартет“ представя музиката на XX век на малките любители на класиката

Проектът, който превърна класическата музика в интригуващо за децата преживяване, вече пет години създава спектакли и дигитално съдържание, така необходими на ранното музикално образование в България.

Проектът стартира успешно още през 2018 г., под формата на открити събития със свободен достъп за деца и родители, в които присъстващите бяха не просто зрители, а активни участници в спектаклите. От реална в дигитална среда, Концертите с дрескод преминаха през 2021 г., заради настъпилата епидемията от коронавирус. Така бяха създадени и първите 5 клипа с музиката на Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуберт и Менделсон, които достигнаха до всички детски градини в София, разширявайки в пъти аудиторията на присъствените събития. През 2022 г. проектът запази дигиталния си формат, като създаде още 5 образователни видеа с музиката на романтиците Шуман, Брамс, Дворжак, Чайковски и Бородин.

През настоящата 2023 г. платформата за ранно музикално образование „Концерти с дрескод за деца: ДИГИТАЛНО“ разшири обхвата си с музиката на 20 век. Новите 5 образователни видеоклипа с музиката и интересните биографии на Шостакович, Равел, Дебюси, Прокофиев и Стравински очакват малките любители на класиката и техните родители в Youtube канала на „“София квартет“ за безплатно гледане.

Зад концепцията на „Концерти с дрескод за деца“ стои каузата на най-стария струнен квартет у нас „София квартет“ да постави основите на ранното музикално образование в България, запълвайки липсите в образователната ни система.

Проектът се фокусира върху скъсяване на дистанцията между класическата музика и детската аудитория, като я представя в нова атрактивна и бляскава страна. „Концерти с дрескод за деца: ДИГИТАЛНО“ създава и изгражда на познания за инструментите, за характерните им особености, за велики композитори, за етикета.

Проектът се реализира с подкрепата на Столична община – Програма „Култура“.

Facebookrssyoutube

Facebookmail

About the author

Sofia Quartet: