Нов сезон – нов примариус

Нов сезон – нов примариус

„София квартет“ започва сезон 2023/2024 с нов примариус, нова порция образователни видеа за най-малките и нова серия концерти с дрескод за порасналите

На 30 октомври, най-старият квартет на Софийската филхармония ще изнесе първия си концерт за сезон 2023/2024. В Камерна зала България от 19:00 ч. ще прозвучат Струнен квартет в сол мажор, KV 387 от Волфганг Амадеус Моцарт и Струнен квартет №10, оп. 74, „Арфите“ от Лудвиг ван Бетовен.

Дебют като примариус на състава ще направи Василена Милева.

Василена е от музикантска фамилия. Родена е в София.Завършва с отличие Кралската музикална академия в Лондон. Година по-късно се присъединява към студиото на проф. Хагай Шахам в университета в Тел Авив.  През 2011 г. става член на представителния квартет на Buchmann-Mehta School of Music – Gertler, с който изнася  концерти в Израел, Европа и САЩ. Свири с Президентския симфоничен оркестър в Северен Кипър. Същата година Василена е сред избраните цигулари да стажуват в Израелския филхармоничен оркестър, където работи със Зубин Мета, Кент Нагано, Кристоф фон Донани. Участвала е в майсторски класове на Захар Брон, Хаим Тауб, Юлиан Рахлин и Томас Брандис. Носителка е на редица награди и отличия, сред които стипендията Rowsby Woof за изявени музиканти.

Василена Милева застава на мястото на Кристина Хинова като примариус на квартета. Членове на „София квартет“ винаги са били най-изтъкнатите музиканти в страната. В момента втора цигулка в камерната формация е Йордан Димитров, който е концертмайстор на „Софийски солисти“. Виолончелистът Любомир Ников е концертмайстор на Софийска филхармония. Виолистът Валентин Геров е доайен на състава, водач на виолите в оркестъра “СИФ 309” за записи на филмова музика и носител на редица отличия, сред които „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, наградата „Музикант на годината“ на предаването на БНР „Алегро виваче“ и Държавното отличие „Златен век“ за големи заслуги в областта на културата.

Музикантите са планирали нова серия събития, от превърналата се в запазена марка на състава серия – „Концерти с дрескод“ в зала България и нова порция образователни видеа за деца.

През новия сезон „София квартет“ ще реализират два концерта с дрескод за възрастни – коледен и пролетен, като обещават на публиката, сериозна музика и забавна атмосфера с много изненади.

Новите 5 образователни видеоклипа от поредицата „Концерти с дрескод за деца“, с музиката и интересните биографии на Шостакович, Равел, Дебюси, Прокофиев и Стравински, ще са достъпни през ноември за свободно гледане в Youtube канала на „“София квартет“. Зад концепцията на „Концерти с дрескод за деца“ стои каузата на най-стария струнен квартет у нас „София квартет“ да постави основите на ранното музикално образование в България, запълвайки липсите в образователната ни система. Проектът се реализира с подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община.

30 октомври, 19:00 ч.

Камерна зала България

Билети: касата на зала България и онлайн на https://www.eventim.bg/bg/bileti/koncert-na-sofiya-kvartet-bulgaria-hall-kamerna-zala-618073/event.html?fbclid=IwAR2ru–OWHrysXRkCcwTc7d77h4DWHyyHz79Lq6BEQCWduLYYJvGt4Qyurw

Facebookrssyoutube

Facebookmail

About the author

Sofia Quartet: