„София квартет“ – подмладен и по-лежерен

30.10.2014 identity, news, press

Нова булка – нов късмет… Грешка, това е детска игра. Правилното е: нови музиканти – нов концерт. Новите музиканти са двама цигулари и един виолончелист, които заедно с един “стар” виолист канят меломаните на концерт в столичната зала “България” на 29 октомври. Казано по-точно, обновеният “София квартет” излиза за първи път на сцена. И както се полага на хора, от които публиката очаква качествена музика, четиримата си направиха красива, шеговита и доста нестандартна фотосесия, каквато рядко виждаме за класически музиканти.

Не се учудвайте, ако зърнете на някой афиш как Валентин Геров, обут в бермуди и спортни обувки, укорително е хванал за яката по-млад брадат мъж. Подобни снимки наистина са рядкост, когато става дума за т.нар. сериозна музика у нас. Този път обаче формацията е имала късмет в “близкия й кръг” да е младият пиар специалист и дипломиран кинодраматург Надежда Герова. Досещате се, тя е амбициозната дъщеря на виолиста, която решава да създаде нов, по-примамлив имидж на талантливите музиканти. Първо, по фотосесията ще се загледат много повече хора и ще научат за концерта, а второ, колкото по-нестандартно – толкова повече млади меломани в залата.

Защо толкова популярна музикална формация изведнъж сменя три четвърти от състава си? Няма драма – просто двамата цигулари от предишния  състав проф. Ангел Станков и Нанко Димитров решават да слязат от сцената, а челистът Джефри Дийн – да си замине за САЩ. Ситуацията можеше да е тъжно непоправима, ако не е чувството за хумор на останалия сам в квартета Валентин Геров: “Случи се нещо като в стария виц: Елитен квартет търси двама цигулари и един виолончелист. След като го бях разказвал няколко пъти, сега по ирония на съдбата се превърнах в нещо подобно.”

Виолистът е титуляр още в създадения през 1993 г. “Квартет Димов”, чийто наследник през 2002-ра става “София квартет”. Обиколил е с формацията целия свят, но винаги се връща тук. Свири и класика, и джаз, и етно… И не му е безралично ще има ли “София квартет”, или не. Когато го питам как той, доайенът, си пасва сега с по-младите от него Стоимен Пеев, Йордан Димитров и Любомир Ников, Геров дори не се замисля:

“Не гледам на себе си много сериозно. Смятам, че един музикант трябва да е артистичен и освободен в поведението, в живота и в мислите си. Едва ли създавам някаква дистанция, въпреки че с първия цигулар разликата ни е 30 години и може да ми бъде син, с втория – 20, с челиста – 10 (смее се). Работата и животът ми отразяват тази освободеност – занимавам се и с джаз, и с етномузика, освен това имам афинитет към живопис, чета различни философи – свободно плувам във всякакви води.”

А когато го питам как ще повлияе върху публиката по-свободното им поведение на и извън сцената, той допълва в същия шеговит тон: “Точно това е нашата цел – да се смъкне малко камерната и класическата музика от онзи пиедестал, заради който хората смямат, че е прекалено недостъпна и прекалено голяма предварителна информация трябва да имат, за да я слушат. Смятам да я поднесем по един доста по-артистичен начин, по-освободен. Ще цитирам Оскар Уайлд, който казва: “За класиците всички говорят, но никой не ги е чел.” Затова ние ще направим точно обратното – не да принизим камерната музика и да я превърнем в попверсия, а по някакъв начин ще я поднесем по-непреднамерено и по-лежерно.”

При подобни думи сигурно ще има смръщени вежди и сериозно вдигнат пръст: “Това е комерсиално!” И на подобни реакции Валентин Геров има отговор: “Ами да, те също имат право, защото комерсиализацията мина до голяма степен и в класическата музика. Това е нож с две остриета. Тези хора може би имат основание да смятат така, но от друга страна, за да има публика и да се привлекат най-различни поколения, при това не само музиканти, а и хора с други интереси и потребност, трябва да сме гъвкави. Затова мисля, че не е лошо музиката, която свирим, да бъде поднесена по лежерен начин. Разбира се, няма да я принизяваме – без циркаджийски номера!”

После се замисля и допълва: “Пък и кой казва, че щом е комерсиално, то задължително е лошо? Щом е комерсиално, значи има своето място изобщо в пространството, хората го търсят. Щом е комерсиално, значи е търсено и печелившо. Надявам се да привлечем зрители с вкус. И с тези младежи в състава – повече млада публика. Не сме далече и от идеята за закачки, за артистични провокации към нея.”

В сряда в Камерната зала “България” ще звучат творби на Хайдн и Бетовен. Следващият концерт на “София квартет” е на 21 декември – предколедно романтичен и жизнерадостен, разбира се. А после? После публиката ще покаже.

ЗА КВАРТЕТА

„София квартет“ е институция“, редовно казва директорът на Софийската филхармония, чийто състав е камерната формацияк. Създаден е като радио квартет към БНР, а състава му се сменята музиканти като Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и др. Сред най-любимите на публиката цикли, представяни от „София квартет“, са „Виенска класика“, „Обичате ли Брамс?“, „Към Новия свят“, „Руска и френска музика“, „Квартетите на Бетовен“ и др. По-голямата част от произведенията в неговия репертоар са показвани по БНТ и са записвани от БНР. Квартетът е осъществил световни премиери на произведения на Михаил Пеков, Димитрис Темелис и Тацуя Коумадзаки. Квартетър свири на престижни сцени по целия свят, а у нас получава най-високото музикално отличие – „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци за 2004г.

Виолета Цветкова

Facebookrssyoutube

Facebookmail

About the author

Sofia Quartet: