Валентин Геров

Виолистът Валентин Геров

Завършва СМУ „Любомор Пипков” през 1979 г. в класа на Г. Рогев, през 1985 – ДМА в класа на проф. Чиликов и класа по камерна музика на проф. Димов. Лауреат е на конкурсите „Стефан Сугарев” 1983 и „Светослав Обретенов”1984. В периода 1984 – 1992 е оркестрант в Софийска филхармония. Участва в турнета в САЩ, Европа, Азия, както и в интегрални изпълнения на симфониите на Чайковски, Брамс, Малер. От 1986 до 1990 свири във фестивалния  симфоничен оркестър под диригенството на Емил Чакъров. През 1991 – 1992 специализира в музикалната академия в Щутгард при световноизвестния квартет „Мелос”. През 1993 е първи виолист на Нов симфоничен оркестър с диригент Ералдо Салмиери. От същата година и до сега е член на квартет „Димов” понастоящем – „София квартет”. Участва в интегрални изпълнения на Моцарт, Брамс, Бетовен и турнета в Европа, Латинска Америка и Далечния Изток. От 1989 – 1999 е хонорован преподавател по виола. Множество премиерни пиеси са написани специално за Валентин Геров. Сред тях са: Лазар Николков – „Из музиката на Орфей” 2002 за соло виола; Ценко Минкин – соната за виола и пиано; Боян Воденичаров – квартет; Михаил Големинов – струнно трио; Велислав Заимов – дуо за виола и чело; Михаил Пеков – „Песни за двама влюбени”.

Валенти Геров работи в областта на джаза с музиканти като: Антони Дончев, Румен Тосков, Росен Захариев, Георги Дончев, Теодосий Спасов, Любо Денев и др. Създава авторска музика и музикално оформление за театрални и балетни преставления: „Тъжният принц”, „Змейче розово” БНТ. С балет „Арабеск” създава „Банята: личното пространство”, „Линч – желание за близот”, „Лечителят на скръбта”.

Геров участва като соло виолист в Български симфоничен оркестър, с който се реализира музиката за едни от най-известните чужди филмови продукции. Той изпълнява солови партии в произведения на композитори като: Енио Мориконе, Риц Ортололани, Пино Донаджо, Карлос Илиото и др. Музикантът получава множество покани като солиращ виолист в Софийската филхарония и оркестъра на БНР. („Дон Кихот” – диригент Милен Начев и солист Станимир Тодорор). Има издадени компактдискове: „Траурна музика” на Хиндемит”; 8.10,11 квартети на Шостакович – с Радио квартет (1993); „Отраженията” (2000). Отличен е с наградата „Музикант на годината” за 1994 година от предаването на БНР Allegro vivace. Носител е на „Кристална лира” със „София квартет” (2004). Концертира в страната и чужбина със София квартет.